Τιμές ηλεκτρικού ρεύματος: Μεγάλες αυξήσεις από τους παρόχους για το Σεπτέμβριο – Οι τιμές ανά εταιρεία και κιλοβατώρα.

Σε υψηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν διαμορφώνονται τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο που ανακοινώνουν από αργά χθες το βράδυ οι προμηθευτές. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον επόμενο μήνα με την οποία επιδιώκεται η διατήρηση των τελικών τιμών καταναλωτή κοντά στο επίπεδο του Αυγούστου.

  • ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. 
  • Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
  • Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
  • Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα (377,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά τη μειωμένη ζήτηση και την αυξημένη (20,9%) συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Τι λογαριασμούς θα πληρώσουμε τον Σεπτέμβρη  – Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις 

Πιο βαθιά το χέρι στην… τσέπη θα πρέπει να βάλει κυρίως ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά ενδεχομένως και οι καταναλωτές για να αντιμετωπιστεί το δυσθεώρητο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο.

Με την μέση τιμή της κιλοβατώρας να «πετάει» τον Σεπτέμβριο στα 0,70 με 0,80 ευρώ από 0,50 τον Αύγουστο. καθοδηγούμενη από το ξέφρενο ράλι στο φυσικό αέριο, ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να ανεβάσει την επιδότηση από τα 337 ευρώ την μεγαβατώρα στα 450 με 500 ευρώ την μεγαβατώρα αν όχι υψηλότερα, για να συγκρατηθούν χαμηλά οι λογαριασμοί.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, η κιλοβατώρα θα κοστίζει για τον τελικό καταναλωτή λίγο περισσότερο από ότι κόστιζε τον Αύγουστο – εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια που θέλουν την κιλοβατώρα να πετάει στην περιοχή των 0,80 ευρώ – με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως θα φτάνει πλέον κοντά στην περιοχή των 0,25 με 0,30 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση για να βγει ο τελικός λογαριασμός θα πρέπει να ανακοινωθούν και οι κρατικές επιδοτήσεις, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το κόστος.

Αλλαγή παρόχου

Υπενθυμίζεται ότι για το επόμενο 12μηνο δεν υπάρχει δέσμευση να μείνουμε στο τιμολόγιο ή τον Προμηθευτή που έχουμε. Τα τιμολόγια για το επόμενο 12μηνο θα είναι πιο απλά και κατανοητά –  δεν υπάρχουν πλέον δυσκολονοητες ρήτρες. Προσοχή, όπως πάντα, στα πάγια στις εκπτώσεις/«συνδρομές». Tα τιμολόγια θα αλλάζουν κάθε μήνα με προειδοποίηση ενός μηνός – χρειάζεται συνεπώς συχνότερη επαγρύπνηση απο τους καταναλωτές. Σ’ αυτό βοηθούν οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών:

  •  Της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (enegycost.gr) και
  • allazorevma.gr

http://www.ethnos.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s