Επίσημη λειτουργία για να αφήνεις διαχειριστή του λογαριασμού στο Facebook αν πεθάνεις

facebook_dead

Πριν από μερικά χρόνια ασχοληθήκαμε με το μέλλον της ηλεκτρονικής ζωής, αφότου αποβιώσει ο χρήστης, και είχαμε δει για μια υπηρεσία που αναλαμβάνει τις διαδικασίες “κληρονομιάς” των προφίλ στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες, κάτι που απασχόλησε τελικά και τη Google για να λανσάρει το εργαλείο “Inactive Account Manager“.

Τώρα, έρχεται η σειρά της Facebook να προσφέρει τη δυνατότητα “ηλεκτρονικής διαθήκης”, με επιλογές για διαγραφή του λογαριασμού ή να δοθεί εξουσιοδότηση σε κάποιον άλλο χρήστη για διαχείριση του λογαριασμού, ο οποίος δεν θα έχει τη δυνατότητα να postάρει με το όνομα του θανόντα ούτε να δει τα μηνύματα του.

Ωστόσο, θα μπορεί να αλλάξει φωτογραφία προφίλ, να δεχτεί αιτήματα φιλίας και να αναρτήσει ανακοινώσεις στο χρονολόγιο, αφότου έχει ενημερώσει την Facebook για τον θάνατο του χρήστη. Επιπλέον, θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν το αρχείο με τις φωτογραφίες, τα posts και άλλες πληροφορίες για τον θανόντα από το κοινωνικό δίκτυο. Τέλος, τα χρονολόγια των θανόντων θα μπορούν να μετατραπούν σε μνημόσυνα προφίλ…

Η νέα λειτουργία θα εμφανιστεί σταδιακά σε όλες τις χώρες, με την αρχή να έχει γίνει ήδη στις ΗΠΑ.

legacy-contact_timeline

Μέχρι πρότινος, το κοινωνικό δίκτυο «πάγωνε» τους λογαριασμούς όσων ατόμων είχαν φύγει από τη ζωή, μη μπορώντας να ικανοποιήσουν την επιθυμία αυτών που ήθελαν να τους διαχειριστούν. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το νόημα στη διατήρηση του λογαριασμού ενός ατόμου που έχει φύγει από τη ζωή είναι να μείνει κάτι σαν μνημείο.
Οι επαφές του αποθανόντα χρήστη θα μπορούν να αφήνουν μηνύματα, ενώ ο «κληρονόμος» θα μπορεί να αλλάζει την εικόνα προφίλ, να απαντά σε μηνύματα ή ακόμα και να δέχεται αιτήματα φιλίας αλλά όχι να διαγράψει το λογαριασμό. Αν έχει δοθεί άδεια, ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύσει αναρτήσεις και φωτογραφίες του λογαριασμού, αλλά όχι τα προσωπικά μηνύματα.

Βέβαια, όλα αυτά θα είναι εφικτά μόνο αν το επιλέξει ο χρήστης. Σε αντίθετη περίπτωση, το Facebook απλά θα «παγώσει» το λογαριασμό, αφήνοντας τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις στις ρυθμίσεις που είχε κάνει ο χρήστης.

Το Facebook αλλά και άλλες υπηρεσίες του Διαδικτύου δυσκολεύονται να διαχειριστούν την ιδιωτική ζωή του αποθανόντος και τις απαιτήσεις της οικογένειάς του ή των φίλων του. Η Google, για παράδειγμα, ήταν η πρώτη διαδικτυακή εταιρεία που επέτρεψε σε χρήστες της να επιλέξουν τους «κληρονόμους» τους, ονομάζοντάς τους ως «ανενεργούς διαχειριστές λογαριασμού».

Για να ορίσετε το «κληρονόμο» σας, ο οποίος προφανώς θα πρέπει να έχει ήδη δικό του λογαριασμό στο Facebook, μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις (Settings), στο μενού Ασφάλεια (Security), «Επαφή Κληρονομιάς» (Legacy Contact), ενώ πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως μπορείτε να διαλέξετε μόνο ένα άτομο, το οποίο θα μπορείτε αργότερα να αλλάξετε. Επίσης, αν στη νόμιμη διαθήκη σας ορίσετε το άτομο που θα χειρίζεται το λογαριασμό, τότε το Facebook θα ορίσει υπεύθυνο το συγκεκριμένο άτομο ως διαχειριστή του λογαριασμού σας.

Μετά τα γενέθλια, τις σχέσεις και τις δουλειές που έχει ορίσει κάθε χρήστης στο προσωπικό λογαριασμό στο Facebook, τώρα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν και τη περίπτωση διαχείρισης όλων αυτών των στοιχείων σε περίπτωση που αποβιώσει.

insomnia.gr , techgear.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s