Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2014 : Πως ψηφίζουμε και πόσους σταυρούς βάζουμε σε κάθε περιφέρεια και δήμο!

EUROEKLOGES4

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη μάχη των εκλογών.

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από ένα μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.

Οι κάλπες των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών ανοίγουν στις εφτά το πρωί της Κυριακής και κλείνουν στις εφτά το απόγευμα. Η επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Μαΐου 2014.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων και όσοι  γεννήθηκαν το 1996 ακόμα κι αν δεν  έχουν  συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει την αστυνομική του ταυτότητα , μπορεί να χρησιμοποιήσει διαβατήριο, άδεια οδήγησης, ακόμη και  το βιβλιάριο υγείας.

Σε περίπτωση που το όνομα κάποιοι ψηφοφόρου δεν περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα   σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, αρκεί να πάρει την ημέρα των εκλογών από τον Δήμο   πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή τα Μητρώα Αρρένων με την ένδειξη «ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014».

Σε ότι αφορά την εκλογική διαδικασία να σημειωθεί ότι για  τις Δημοτικές Εκλογές ο αριθμός των σταυρών που μπορούμε να βάλουμε αναγράφεται πάνω στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν.

Σε σχέση με τις Περιφερειακές Εκλογές ψηφίζουμε μόνο για τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Οι σταυροί προτίμησης κυμαίνονται από 1 έως 4 ανάλογα με το πόσοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι εκλέγονται στην συγκεκριμένη Περιφέρεια. Ειδικότερα για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας ισχύει:

Μέχρι 4 σταυρούς στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας , ΑΧΑΪΑΣ , Ηλείας 

Βρείτε ΕΔΩ το εκλογικό σας τμήμα και ΕΔΩ σε ποιό εκλογικό κέντρο ψηφίζετε.

Στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε για:

 • Ανάδειξη των 325 νέων δημάρχων.
 • Ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων και των συμβουλίων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων που συστήνονται με τον Καλλικράτη.
 • Ως εκλογική περιφέρεια για τις δημοτικές εκλογές ορίζεται:Αν η εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζει ο εκλογέας εκλέγει μέχρι 3 δημοτικούς συμβούλους, ο εκλογέας μπορεί να επιλέξει μέχρι 1 υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής του περιφέρειας. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να επιλέξει μέχρι 3 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της περιφέρειάς του.
  • Το σύνολο του δήμου αν δεν συνενώθηκε με κανέναν άλλο (πχ. Νέα Σμύρνη, Ασπρόπυργος, Θάσος)
  • Η επικράτεια του δήμου που συνενώθηκε (πχ. Ελληνικό, Αργυρούπολη, Τριανδρία, Ηράκλεια Κυκλάδων)
  • Το κάθε ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα των μεγάλων δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καλλιθέα, Περιστέρι)
 • Ο εκλογέας μπορεί να επιλέξει μέχρι και 1 υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο άλλης εκλογικής περιφέρειας, όπου αυτές υπάρχουν (πχ. Ένας ψηφοφόρος της εκλογικής περιφέρειας Αργυρούπολης μπορεί να επιλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας Ελληνικού).
 • Ο εκλογέας επίσης μπορεί να επιλέξει 1 υποψήφιο τοπικό εκπρόσωπο (σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους) ή 1 υποψήφιο του συμβουλίου τοπικής κοινότητας ή μέχρι 2 υποψηφίους του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας.
 • Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης
 • Επισημαίνεται ότι στο ψηφοδέλτιο που παραλαμβάνει ο ψηφοφόρος αναγράφεται επακριβώς ο ανώτατος αριθμός σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο εκλογέας για κάθε κατηγορία υποψηφίων, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s