Βασάνισαν στο Μαλανδρίνο τον βαρυποινίτη; Τι αναφέρει στο πόρισμά του ο ιατροδικαστής Μηνάς Γεωργιάδης.

Για ενδείξεις βασανισμού του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι που βρέθηκε νεκρός χθες το βράδυ στο κελί του στις φυλακές Νιγρίτας, έκανε λόγο ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του, Μηνάς Γεωργιάδης. Ο ιατροδικαστής στάθηκε ιδιαίτερα στο κάταγμα στέρνου που έφερε ο κρατούμενος το οποίο όπως διευκρίνισε, προκλήθηκε από γκλομπ και όχι από χτύπημα με το χέρι.

fylakes_nigritas660

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης άφησε υπόνοιες ακόμα και για ηλεκτροσόκ στον βαρυποινίτη που πριν από λίγες μέρες είχε σκοτώσει με αυτοσχέδιο μαχαίρι τον 46χρονο υπαρχιφύλακα Γιώργο Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου.  Όπως είπε χαρακτηριστικά, βρέθηκε ένα σημάδι στη δεξιά του παλάμη και στο ίδιο σημείο έγκαυμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί σημείο εισόδου ηλεκτρικού ρεύματος.

«Υπήρξε ένα σημείο το οποίο εβρέθη στην δεξιά παλάμη, μακροσκοπικά φέρει διάρρηξη του δέρματος της δεξιάς παλάμης, με μια εγκαυματική μακροσκοπική εικόνα η οποία πιθανώς είναι σημείο εισόδου ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό για να επιβεβαιωθεί χρειάζεται ιστολογική. Άλλωστε για αυτό το λόγο αφαιρέθηκε αυτό το ιστοτεμάχιο, για να γίνει ιστολογική εξέταση», εξήγησε  ο ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο θάνατος του Αλβανού βαρυποινίτη προήλθε από ξυλοδαρμό, καθώς όπως διαπιστώθηκε, έφερε πολλαπλές κακώσεις και κάταγμα στο στέρνο το οποίο προκλήθηκε από σπειρωτή ράβδο (γκλοπ).

Ο ιατροδικαστής αναφέρει πως το σώμα του βαρυποινίτη έφερε θλαστικές κακώσεις και πως τα χτυπήματα κρίνονται συμβατά με χτυπήματα προηγούμενων ημερών (εννοώντας την 25η Μαρτίου). Παράλληλα αποκλείει ο κρατούμενος να κατέληξε από παθολογικά και πιθανολογεί πως η αιτία θανάτου ήταν αρρυθμιογόνος μηχανισμός λόγω κάκωσης του στέρνου από τα χτυπήματα με γκλοπ.

Το πόρισμα του Μηνά Γεωργιάδη συμπίπτει με αυτό της προϊσταμένης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Ελένης Ζαγελίδου. Πλέον αναμένονται και τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που θα δείξουν περισσότερο φως.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με την αναφορά του διευθυντή του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας, ο κρατούμενος, κατά την άφιξή του στη φυλακή, έφερε μώλωπες για τους οποίους -όπως επισημαίνει- «ο ίδιος δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης».

Με τη σειρά του και ο πρόεδρος Εσωτερικών Φρουρών του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας, Χάρης Κονσολίδης, επιβεβαίωσε ότι ο κρατούμενος «ήταν χτυπημένος όταν μπήκε μέσα». «Φωτογραφήθηκε και οι σχετικές φωτογραφίες βρίσκονται στα χέρια των αρχών. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό που παραδόθηκε στις αρχές και φαίνονται τα χτυπήματά του», διευκρίνισε. Μάλιστα όπως υποστήριξε ο κ. Κονσολίδης, ο Καρέλι ρωτήθηκε αν θέλει να μεταφερθεί σε γιατρό, ώστε να εξεταστεί, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

«Παρότι του δόθηκαν φαγητό και ρούχα, αρνήθηκε να φάει, ενώ αντί να ντυθεί έβγαλε την φόρμα που φορούσε και έμεινε σχεδόν γυμνός», συνέχισε ο κ. Κονσολίδης, και συμπλήρωσε: «Εγώ πήγα το φαγητό του και του έδωσα ρούχα να ντυθεί, όταν τον ρώτησα αν θέλει κάτι δεν μου απάντησε. Δεν έφαγε τίποτα, σηκώθηκε από το κρεβάτι δύο φορές και έβγαλε τα ρούχα του, μένοντας σχεδόν γυμνός. Μετά ξάπλωσε. Το μόνο που έλεγε συνέχεια ήταν ότι «για όλα φταίει ο εισαγγελέας, θέλω ένα σκοινί. Δεν μου απάντησε όταν τον ρώτησα αν θέλει κάτι».

Ο πρόεδρος των Εσωτερικών Φρουρών στο σωφρονιστικό κατάστημα Νιγρίτας διαβεβαίωσε επίσης ότι ο κρατούμενος παρακολουθείτο συνέχεια. «Η  ακινησία του μετά από κάποια ώρα κίνησε υποψίες, ο αρχιφύλακας υπηρεσίας μπήκε στο κελί του και διαπίστωσε ότι δεν κουνιόταν καθόλου. Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας και στη συνέχεια στις 00.50 τα ξημερώματα στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

«Τον εξέτασε ο διευθυντής εφημερεύων ιατρός, ο οποίος μετά από καρδιολογικό έλεγχο διαπίστωσε ασυστολία», δηλαδή το θάνατό του. Ήταν ήδη νεκρός όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Γρηγόριος Ευσταθιάδης.

«Μέχρι τις 7.30 το απόγευμα, ήταν όρθιος, μετά ξάπλωσε. Γύρω στις 11 το βράδυ ενημερώθηκα από τον αρχιφύλακα ότι δεν κουνιόταν. Είχε αίματα πάνω όταν ήρθε, του είπαμε να τον πάμε στον γιατρό, αλλά αρνήθηκε. Το απόγευμα δεν υπήρχε γιατρός στο κατάστημα, πήγαμε να του δώσουμε τις πρώτες βοήθειες αλλά δεν μας άφηνε να τον πλησιάσουμε», ισχυρίστηκε ο Χάρης Κονσολίδης και στο σημείο αυτό εκίμησε πως ήταν λάθος να μεταφερθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας. «Είναι ένα κατάστημα που υπολειτουργεί καθώς έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Θα μπορούσε να μεταφερθεί σε ένα κατάστημα που λειτουργεί πλήρως», παρατήρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Νιγρίτας, Αθανάσιος Τούσιος.

«Στις φυλακές Νιγρίτας που λειτουργούν τα τελευταία τριάμισι χρόνια, είναι ενεργές οι τρεις από τις πέντε πτέρυγες των φυλακών, ενώ για τη φύλαξη των κρατούμενων, που είναι περίπου τετρακόσιοι, εργάζονται μόνο 38 εσωτερικοί φρουροί και 57 εξωτερικοί. Την ίδια ώρα στις φυλακές δεν υπάρχει νοσηλευτής, ενώ γιατρός βρίσκεται μόνο τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι», τόνισε για να συμπληρώσει: «Είναι άξιο απορίας το συμβάν, όταν ήρθε φαινόταν σε καλή κατάσταση».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος στην οποία υπογραμμιζόταν πως οι υπάλληλοι δεν έχουν καμία συμμετοχή στο θάνατο του  βαρυποινίτη.

Ο Καρέλι εντοπίστηκε νεκρός στο κελί του γύρω στις 23.30 της Πέμπτης. Είχε μεταφερθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας γύρω στις 4 το απόγευμα και κρατείτο στην απομόνωση για λόγους προστασίας.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο αρχιφύλακας υπηρεσίας διαπίστωσε ότι ο 40χρονος κρατούμενος βρισκόταν ακίνητος στο κρεβάτι του. Αμέσως ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εξωτερικών φρουρών, Αθανάσιο Τούσιο, το σωφρονιστικό κατάστημα Νιγρίτας παρακολουθείται με κάμερες, οπότε έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις του κρατουμένου.

  • Αναβρασμός στις φυλακές.

 Στο άκουσμα της είδησης για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη  οι αλλοδαποί κρατούμενοι ξεσηκώθηκαν. Οι περισσότεροι αρνήθηκαν να σιτιστούν, ζητώντας  να δοθούν άμεσα εξηγήσεις γιατί δεν μεταφέρθηκε χθες ο Αλβανός στο Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών προκειμένου να εξεταστεί, καθώς το απόγευμα δεν υπάρχει στο σωφρονιστικό κατάστημα εφημερεύων ιατρός.

Σύμφωνα πάντως με τον Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών, Αριστοτέλη Μανωλά, προς το παρόν δεν διατρέχει κανένας λόγος να αποσταλεί επιπλέον αστυνομική δύναμη στο σωφρονιστικό κατάστημα, πέραν την καθημερινής παρουσίας τους.

Αναταραχή επικρατεί και στις φυλακές Μαλανδρίνου, Τρικάλων, Πάτρας και Δομοκού, όπου όμως για την ώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές. Ηδη για το θάνατο του Καρέλι έχει διαταχθεί πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση και παράλληλα διενεργείται προανάκριση από την Αστυνομία, στη διάθεση της οποίας έχει δοθεί όλο το υλικό από τις κάμερες στο χώρο κ κράτησης του Αλβανού βαρυποινίτη.

iefimerida.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s