Η κυβέρνηση «κλείνει» τα πανεπιστήμια της χώρας : λουκέτο σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολυτεχνείο….

panepisthmio-athinon-660_5Success story και στο χώρο της εκπαίδευσης με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας να βάζουν λουκέτο: καταρρέει η λειτουργία των ΑΕΙ με την απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας περίπου 1.500 εξειδικευμένα και πολύτιμα διοικητικά στελέχη των ΑΕΙ.

Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολυτεχνείο αναστέλλουν τη λειτουργίας τους, μεγαλώνοντας τη λίστα των πανεπιστημίων της χώρας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιμέρους τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιόνιου Πανεπιστημίου).  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο esos.gr το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα φτάνει το 37% στο ΕΚΠΑ (498 σε διαθεσιμότητα), το 45% στο ΕΜΠ (399), το 22% στο ΑΠΘ (169), το 18% στο ΟΠΑ (35), το 27% στο Πατρών (118), το 11% στο Θεσσαλίας (33), το 17% στο Ιωαννίνων (48) και το 13% στο Κρήτης (49).

Τα τελευταία επτά χρόνια ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 50% περίπου (από 14.000 σε 7.00 σήμερα). Οι αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις, εφεδρεία ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία) δεν αναπληρώνονται. Ήδη κάποια Ιδρύματα υπέστησαν απώλειες προσωπικού με την εφαρμογή της εφεδρείας/διαθεσιμότητας κατά τη διετία 2011-2012. Για την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ, οι πρυτάνεις ζητούν 2.500 επιπλέον διοικητικούς, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διώχνει περίπου 1.500 από τις 7.000 σήμερα.  

Σύνοδος Πρυτάνεων: Αν εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητα, τα Πανεπιστήμια θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας. 

«Τα Πανεπιστήμια της χώρας, στο ενδεχόμενο που θα εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Σύνοδος Πρυτάνεων.

Μάλιστα είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποιά μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού.

ΕΚΠΑ: Αδυναμία διεξαγωγής εξετάσεων, εγγραφών, εκπαιδευτικής λειτουργίας και διεθνών υποχρεώσεων.

Πλήρη αδυναμία λειτουργίας ανακοίνωσε η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης στο ζήτημα των διαθεσιμοτήτων προσωπικού του ιδρύματος.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση: 

«Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις  διεθνείς  υποχρεώσεις του» αναφέρει.

Συγκεκριμένα διαπιστώνει «την αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών» και «ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή».

Επιπλέον προσθέτει «ότι τα Υπουργεία Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας».

Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφάσισε την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α.

Αναστολή λειτουργίας και για το ΕΜΠ.

Την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και την επανασύγκληση της Συγκλήτου την Τετάρτη για να επανεκτιμήσει την κατάσταση αποφάσισε από την περασμένη Παρασκευή η Σύγκλητος του ΕΜΠ.

Ταυτόχρονα ενέκρινε την προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων σε σχέση με τις διοικητικές αποφάσεις, με τις οποίες πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, με άμεση κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως, αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως, καθώς και κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου ενδίκου μέσου και βοηθήματος κατά της επικείμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καταργήσει τις οργανικές θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων ή με άλλον τρόπο θα επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

Επιστολή της ΠΟΣΔΕΠ στον πρωθυπουργό. 

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), εκφράζοντας την ανησυχία της για την απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας περίπου 1.500 «εξειδικευμένα και πολύτιμα» διοικητικά στελέχη των ΑΕΙ. Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ακόμα και αν υπήρχε πλεονάζον προσωπικό, τα πανεπιστήμια δε θα μπορούσαν από τη μία μέρα στην άλλη να λειτουργήσουν με 40% λιγότερο προσωπικό. 

Επίσης, στην επιστολή γίνεται λόγος για τραγικά μειωμένη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών και επισημαίνεται ότι «η αναλογία φοιτητών– διοικητικών στελεχών αλλά και μελών ΔΕΠ– διοικητικών στελεχών ήταν και πριν τη νέα κατάσταση πάρα πολύ μικρή σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα». 

Η ΠΟΣΔΕΠ κάνει λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης των πανεπιστημίων και ζητά από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της και να συναντηθεί με την Ομοσπονδία.  

Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με πρυτάνεις: Εχθρεύονται τη γνώση και τους ανθρώπους της. 

Η κυβέρνηση είναι αυτή που βάζει λουκέτο στα δημόσια πανεπιστήμια, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση και όχι η τρόικα είναι αυτή που αποφάσισε την απόλυση 1.400 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους ανθρώπους του πνεύματος, αλλά και όλους τους πολίτες, να συγκροτήσουν μια ευρεία συσπείρωση προκειμένου να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη απόφαση που έχει στόχο να διαλύσει τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επεσήμανε.

«Η κυβέρνηση βάζει λουκέτο στο δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Η απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει στην απόλυση 1.400 περίπου εργαζόμενους στα οκτώ μεγαλύτερα δημόσια ιδρύματα της χώρας αποτελεί ολομέτωπη επίθεση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και όχι εξαναγκασμό της τρόικας».

Εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση προχωρά στην επιλογή αυτή, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «θέλουν να ευνοήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» και «εχθρεύονται τη γνώση και τους ανθρώπους της γνώσης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε «σε μια ευρύτατη συσπείρωση ανθρώπους της διανόησης, ανθρώπους του πνεύματος, αλλά και κάθε Έλληνα κι Ελληνίδα, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η απόφαση, διότι αποτελεί πλήγμα στον πολιτισμό μας». Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, είναι να «δώσουμε μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η κοιτίδα του πολιτισμού μας που είναι τα πανεπιστήμια που παράγουν γνώση, που μορφώνουν τους νέους επιστήμονες».

Το τελικό χτύπημα στη δημόσια δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική που ακολουθεί, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την επιβολή διδάκτρων στην δημόσια παιδεία και την υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.  

Η αποδυνάμωση των ΑΕΙ, που θα οδηγήσει άλλα σε κατάρρευση και κάποια άλλα σε συρρίκνωση, θα προσφέρει επιπλέον επιχειρήματα στην κυβέρνηση για την «Αθηνά-2». Δηλαδή, πρώτα διαλύουν τα Ιδρύματα και μετά θα διαπιστώσουν ότι τα διαλυμένα και απογυμνωμένα αυτά Ιδρύματα δεν προσφέρουν έργο και άρα πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν. 

Η συστηματική διάλυση της δημόσιας δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης. 

Η καταστροφή της δημόσιας δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης συντελείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Μετά από (α) εργολάβους που αναλαμβάνουν υπηρεσίες (αρχίζοντας από την καθαριότητα και τη φύλαξη), (β) νέο θεσμικό πλαίσιο (νόμοι Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου), (γ) μείωση της χρηματοδότησης κατά 50% μέσα σε 3 χρόνια και επιπλέον 15% για το 2014, (δ) παράνομο κούρεμα περιουσίας των ΑΕΙ (PSI) (ε) συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών («Σχέδιο Αθηνά»), έρχεται η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων. Η διάλυση και απαξίωση της δημόσιας δωρέαν Ανώτατης Εκπαίδευσης θα ολοκληρωθεί, μεταξύ άλλων, με (α) συγχώνευση Σχολών και Ιδρυμάτων («Σχέδιο Αθηνά-2»), (β) διαθεσιμότητα τακτικού διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού, (γ) παραπέρα υποχρηματοδότηση. 

left.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s