Έκθεση ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου, εκτελέσεις και ομηρίες στη Συρία!

Armed men from a unit of the Syrian armeΟι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει αμάχους, έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία και έχουν διαπράξει και άλλα εγκλήματα πολέμου στις ευρείας κλίμακας επιθέσεις που εξαπολύουν τους τελευταίους μήνες για την ανακατάληψη πόλεων, ανακοίνωσε σήμερα η ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων των ισλαμιστών ξένων μαχητών, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου —εκτελέσεις, ομηρίες και βομβαρδισμούς κατοικημένων συνοικιών— αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της επιτροπής που αφορά την περίοδο από τις 15 Μαΐου ως τις 15 Ιουλίου.

«Αυτοί που προέβησαν σε αυτές τις παραβιάσεις και τα εγκλήματα, απ’ όλες τις πλευρές, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Δεν φοβούνται ότι θα λογοδοτήσουν. Είναι επιτακτική η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη», αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ της οποίας ηγείται ο Βραζιλιάνος Πάουλο Πινέιρο.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι δέχτηκαν καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων «κυρίως από τις κυβερνητικές δυνάμεις…Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που επί του παρόντος έχουμε στη διάθεσή μας, δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε συμπέρασμα σχετικά με τους χημικούς παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν, τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν και την ταυτότητα εκείνων που τους χρησιμοποίησαν. Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρει η έκθεση.

Η ομάδα, που απαρτίζεται από 20 εμπειρογνώμονες, πραγματοποίησε 258 συνεντεύξεις με πρόσφυγες, με άτομα που αυτομόλησαν και με άλλους στην περιοχή και στη Γενεύη, ακόμη και μέσω Skype, για να συντάξει την 11η έκθεσή της μέσα σε δύο χρόνια. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της, η πρόσβαση στη Συρία δεν της έχει επιτραπεί.

Η έκθεση κάνει έκκληση για την εύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον εμφύλιο στη Συρία και καλεί τα άλλα κράτη να «σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων δεδομένου του σαφούς κινδύνου για την χρήση τους στη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: AMΠE , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s