Αυθαίρετα: Σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις. Αναλυτικά οι αλλαγές.

au8airetaΣε νέα φάση μπαίνει η τακτοποίηση/νομιμοποίηση αυθαιρέτων από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της εφαρμογής του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σήμερα σταματά το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, το οποίο θα ανατεθεί σε λειτουργία την προσεχή Δευτέρα στη βάση του νέου θεσμικού πλαισίου. Σήμερα επίσης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τα θέματα εφαρμογής του νόμου.

Εκτός από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα υπαχθούν για πρώτη φορά στη ρύθμιση της τακτοποίησης, στον νέο νόμο υπάγονται και οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν δηλώσεις με τον προηγούμενο νόμο 4014 όπως και όσοι υπέβαλαν δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, σύμφωνα με παλαιότερους νόμους (3840/10 και 3775/2009). Σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτου, για 389.659 περιπτώσεις που έχει ήδη καταβληθεί το παράβολο απαιτείται μόνο η υποβολή νέας δήλωσης ενώ ο φάκελος με τα τεχνικά στοιχεία του κτίσματος θα μεταφερθεί αυτόματα από το σύστημα σε διάστημα ενάμιση μηνός περίπου.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων καθώς θα χρειαστεί να υποβάλλουν εκ νέου τον φάκελο (μαζί με τη δήλωση). Και αυτό γιατί στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, ο φάκελος υποβαλλόταν στην πολεοδομία και όχι στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.

Εξαρχής πρέπει να υποβάλουν φάκελο και όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατέθεσαν δήλωση στο σύστημα αλλά δεν έχουν πληρώσει παράβολο. Η υπουργική απόφαση ορίζει με ακριβείς ημερομηνίες τις προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων και την πληρωμή των προστίμων. Όποιος υπαχθεί στον νέο νόμο μέχρι και την 8η Φεβρουαρίου 2014 (έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου) μπορεί να καταβάλει το πρόστιμο εντός 17 εξαμήνων ή εντός 102 μηνών, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 50 ευρώ.

Όποιος υπαχθεί στον νόμο μέχρι την 8η Αυγούστου 2014 (12 μήνες από την δημοσιοποίηση του νόμου), θα μπορεί να καταβάλει το πρόστιμο εντός 14 εξαμήνων ή εντός 84 μηνών.

Όποιος υπαχθεί στον νόμο μέχρι την 9η Φεβρουαρίου 2015 (18 μήνες από την δημοσίευση του νόμου), θα μπορεί να καταβάλει το πρόστιμο εντός 10 εξαμήνων ή εντός 60 μηνών.

Προβλέπεται 10ημερη περίοδος χάριτος, μετά την οποία θα επιβάλλεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές πρόστιμο 1% επί του ποσού της καθυστέρησης.

Δίνεται η ευχέρεια στον ενδιαφερόμενο να συνεχίσει να καταβάλλει τις δόσεις των προστίμων σύμφωνα με το παλαιό θεσμικό πλαίσιο και όποτε το θελήσει, να ενταχθεί στον καινούργιο νόμο.

madata.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s